Un român în naționala de fotbal american a Irlandei

0 0
Read Time:3 Minute, 48 Second

Robert Pop_3Fotbalul american este un sport care câștigă din ce în ce mai multă popularitate în Europa. Dacă în România se joacă doar de câțiva ani, în alte țări există două sau trei ligi, ba chiar și federații. Spre exemplu, în Germania există federație din 1978, iar campionatul este împărțit pe două divizii valorice. Mai aproape de România, în Ungaria, Serbia sau Turcia există multe echipe puternice, cu antrenori și jucători americani. Ajungând la noi, fotbalul american se practică organizat din 2007, iar în 2010 a avut loc prima ediție a RoBowl. După acești ani, am ajuns să avem un campionat alcătuit din 8 echipe în 2014 și din 6 echipe în 2015, ultimele două titluri fiind câștigate de Bucharest Rebels.

Pentru a nu ne îndepărta însă foarte mult de diaspora, la echipa campioană evoluează Robert Pop, un jucător român plecat cu familia de mult timp în Irlanda, unde a ajuns să joace și pentru echipa națională a acestei țări.

Salut Robert. Cât timp ai stat în Irlanda și cum ai ajuns acolo?

Bună ziua. În Irlanda stau de peste 20 ani, am ajuns acolo după ce mai întâi am fost în Anglia. Totul a început când părinții mei s-au decis să plece în străinătate. Am plecat mai întâi la Londra, iar după aceea ne-am îmbarcat spre Irlanda și ne-am stabilit acolo.

Cum ai început să joci fotbal american?

Aveam 15 ani când un prieten de la școală m-a întrebat dacă îmi place fotbalul american. M-am dus la un antrenament cu echipa Dublin Dragons, care atunci se pregătea într-un parc. Încă de la primul antrenament m-am îndrăgostit de acest sport.

Robert Pop_1Cât de dezvoltat este acest sport în Irlanda?

Fotbalul american în Irlanda se dezvoltă foarte mult în fiecare an. În prezent sunt 24 de echipe, care sunt împărțite în trei divizii. Federația Irlandeză primește anual niște fonduri substanțiale de la Ministerul Sportului, iar cu acești bani le ajută pe toate cele 24 de echipe, astfel încât acestea să aibă fonduri pentru promovare sau pentru activitatea lor.

Cum ai ajuns în naționala Irlandei și ce acțiuni ai cu această echipă?

În 2004, după ce am jucat 5 ani în Liga Irlandeză, am fost convocat în naționala Irlandei pentru niște meciuri cu John Carroll University, echipă de colegiu din America. Naționala Irlandei a avut 12 meciuri în cei 15 ani de existență, iar eu am fost convocat la 9 din cele 12 partide.

După performanța din România, anul acesta am fost convocat din nou să reprezint Irlanda la cele două meciuri care se joacă în iulie, contra Angliei și a unei echipe universitare din America.

De ce ai ales să joci în România?

Am revenit în țară pentru 1 – 2 ani și am verificat dacă în România există fotbal american. Cu surprindere am găsit că se practică, lucru care m-a făcut foarte fericit. Pentru că iubesc sportul ăsta am contactat cea mai bună echipă din București, Bucharest Rebels, care m-a primit superb și unde pot să zic că mă simt ca într-o familie.

Care este nivelul fotbalului american de la noi, comparativ cu cel din Irlanda?

Nivelul este scăzut față de cel din Irlanda, din cauză că sunt foarte puține echipe, iar valoarea arbitrilor este foarte scăzută. Fotbalul american în România este la nivelul celui din Irlanda în primii ani de existență, dar e pe drumul cel bun, cu echipe foarte bune și competitive, care încearcă să promoveze acest sport superb.

Cât de important a fost pentru tine să vii în România la echipa campioană și să câștigi titlul în primul tău sezon?

Robert Pop_2Foarte important, deoarece în cei 15 ani trecuți de când joc trofeul de campion m-a ocolit de numerate de ori și voiam foarte mult să câștig unul.

Bucharest Rebels m-au ajutat să îmi îndeplinesc un vis pe care îl am de 15 ani. În plus, nu am câștigat numai un campionat și trofeul, am câștigat ceva mai important în această perioadă: am câștigat o a doua familie, o mulțime de frați care te ajută cu orice ai nevoie și sunt alături de tine, mai ales pe teren.

Vreau să mulțumesc antrenorilor Alexandru Crăciun și Laurențiu Mandu pentru oportunitatea pe care mi-au oferit-o și pentru cum m-au primit la echipă. Mai vreau să mulțumesc și jucătorilor care m-au primit ca pe un frate, unii dintre ei fiind Robert Damian, Cosmin Zamfir, Berbec Codruț,  Radu Ene, Andrei Vasilescu, Daniel Lixandru, Marcu Constantin, Tudor Darie, Adrian „Extinctor” Lungu și Mihai Drăgan și, „offcourse”, echipei Bucharest Rebels.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *