Hai România!

0 0
Read Time:2 Minute, 48 Second

Articol scris de Flaura Maler, corespondent News Diaspora în Cipru

Anul acesta nu am strigat “Hai România!” Am ales să tac şi să mă întreb de ce într-o lume plină de violenţă trebuie să mai deschid televizorul şi să urmăresc un Campionat European al tricourilor Puma de proastă calitate rupte, al mingilor Adidas de 140 de euro sparte, a meciurilor de fotbal ţinute sub acoperişuri de stadioane căzute… Într-o ţară urmărită de terorism, în care cetăţenii omoară oameni nevinovaţi, alţii s-au aglomerat fără frică să-şi susţină plini de patriotism şi naţionalism echipa!

Având ocazia să cunosc oameni de diverse naţionalităţi deseori am făcut comparaţii şi am fost surprinsă de forţa cu care aceştia îşi “apără” valorile aşa zis naţionale. Oameni care trăiesc şi mor pe această planetă trăiesc subjugaţi de ideea de “Naţionalitate”, o idee crescută şi hrănită de cei bogaţi, care de cele mai multe ori din dorinţa de a ne asupri pentru a ne domina. Ce câştigăm noi, oamenii de rând din suţinerea frenetică a naţionalismului? Este fotbalul un loc de sărbătoare a calităților umane? Mai suntem noi capabili să apreciem valoarea sportivă reală?

Fotbalul ar trebui să reprezinte o plăcere, un spectacol menit să ne încânte privirile, în special datorită calităţilor sportive ale jucătorilor. Când am început să evit acest spectacol? Atunci când au apărut persoane care au înlăturat calitatea spectacolului sportiv şi l-au transformat într-o maşină de făcut bani. Au trecut ani de la performanţă sportiva a Stelei, Cupa Campionilor din 1986. O performanţă relizata din dorinţa de a câştiga meciuri, de a fi recunoscuţi ca jucători buni şi mai puţin din interese materiale.

646x404Unde am ajuns astăzi? Un antrenor şi nişte jucători interesaţi numai de prime, dar nu suficient de mult cât să câştige un meci. Nişte jucători lipsiţi de pasiunea sportivă şi mai mult inspiraţi de cea financiară.

Un an al tragediilor în Franţa care culminează cu aşa-zise lupte huliganice între diversele tabere. De ce trebuie să strig Hai România? Pentru o echipa de oameni care câştigă mult prea mult pentru activitatea care o desfăşoară. Pentru un sport care a devenit cea mai mare afacere şi care deschide porţile violenţei şi urii. Pentru un spectacol a cărui calitate lasă de dorit.

Aş vrea că anul acesta să nu strig nimic… Aş vrea că societatea, indiferent de naţionalitatea dominantă, să se adune şi să lupte pentru mai bine. Să lupte pentru stingerea unuia din cele mai puternice incendii din Cipru, de exemplu, sau pentru a ajuta pe cei care şi-au pierdut casele în urma inundaţiilor din România.

1.000.000 de euro este suma cheltuită de guvernul albanez pentru înfrângerea României. Este aceasta o sumă bine investită? Sunt cetăţenii Albaniei atât de bogaţi încât să-și permită acest lux pentru fotbal? 1000 de euro pe zi pentru antrenorul echipei României. Cu ce este acesta mai presus de realizările celorlalţi? Sunt aceştia bani bine cheltuiţi?

România – Albania 0-1 nu este subiect de bancuri, ci pentru români, un simplu rezultat al unui spectacol de proastă calitate. Le urăm atât fotbliștilor, cât şi antrenorilor să îşi cheltuie primele cu folos. Cât despre noi, spectatorii, data viitoare să alegem să ne petrecem banii şi timpul limitat al vieţii nostre într-un mod mai util şi plăcut!

 

Sursa foto: http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2016/06/20/5768449c5ab6550cb822994e/646×404.jpg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *