Partid nou, conducere nouă, metehne vechi

0 0
Read Time:3 Minute, 2 Second

(anchetă efectuată de Laurențiu Arhip)

Dacă se aștepta cineva ca partidele din România să intre pe bune într-un proces de reformare s-a înșelat amarnic.

Prin cotloanele politicii românești se practică aceleași manevre și sunt populate cu aproximativ aceleași personaje. E drept, partide gen PNL au încercat să mintă electoratul prin impunerea pe liste a unor oameni aduși pe criterii numai de ei știute, doar că această acțiune nu numai că nu le-a adus liberalilor nici un capital de imagine, ba chiar a demobilizat filiale întregi, micșorând astfel scorul politic din alegeri. Și mai este cazul USR care deși este un partid (teoretic) nou-născut, se comportă uneori chiar mai grotesc și discutabil decât confrații săi mai bătrâni în politica dâmbovițeană.

Și dacă tot am vorbit despre PNL, hai să vedem cum a reușit acest partid să dea de pământ cu „perla coroanei sale”, filiala PNL Diaspora. Păi, lucrurile au fost foarte simple: partidul se pare că nu a făcut nimic și a lăsat această filială să se auto-consume.

În concret, cu ceva vreme înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare (unde PNL Diaspora era direct implicată!) secretarul general al filialei a ales să părăsească partidul. Pe cale consecință, președintele PNL Diaspora, Viorel Badea – personaj despre care am scris mai pe larg aici și aici – a considerat că stă în puterea sa să numească arbitrar un nou secretar general în persoana unui anume Dinu Gîndu. Până aici toate bune, numai că în urma consultării Statutului PNL am descoperit că acest lucru nu era posibil pentru președintele filialei, nici o numire nefiind la discreția unui singur om, fie el și președinte. Surse din cadrul PNL ne-au confirmat că această prevedere este în vigoare tocmai pentru a se evita abuzurile de putere pe care unii le-ar putea efectua până la definitivarea procedurii de fuziune dintre cele două partide care au dat naștere „noului PNL”. Mai mult decât atât, Viorel Badea a emis decizia de numire semnată numai de către domnia sa în care erau invocate două articole din statut ce fac referire la atribuțiile Președintelui PNL (?!?) și la cele ale Secretarului general al PNL (iar ?!?).

Ceea ce șochează cu adevărat este faptul că nimeni din conducerea centrală a PNL nu a considerat acest gest ca fiind unul nestatutar, nelegal și pe cale de consecință nul.

Nici atunci când Dinu Gîndu și-a asumat această poziție nelegală și a semnat decizii în virtutea unei funcții pe care nu o deține legal, coordonând campania electorală a PNL pe diaspora (cu rezultatele știute deja) se pare că nu a deranjat pe nimeni de la birourile din Aleea Modrogan.

Conform Statutului PNL (în ideea în care acest document mai contează pentru vreun liberal) demersul lui Viorel Badea este nelegal și nul de drept. De asemenea, tot conform Statutului PNL, sancțiunea pe care ar trebui să o riște Viorel Badea pentru demersul său poate merge până la suspendarea pe anumite termene a unor drepturi sau prerogative în interiorul partidului, inclusiv din funcțiile deținute; prin hotărâre a Consiliului Director al PNL Diaspora.

Precizăm că am luat acest caz drept exemplu, deoarece diaspora este domeniul pe care publicația noastră activează în mass-media, dar avem „suspiciuni rezonabile” (ca să uzităm un termen la modă de ceva vreme) să credem că astfel de abuzuri au loc și în alte filiale, precum și în alte partide. Nu vom tolera și nu vom închide ochii în fața nici unui abuz care ne este semnalat atât timp cât sunt aduse probe concrete în acest sens. Fie că este vorba de mediul politic, juridic, social sau economic, News Diaspora va fi de partea adevărului.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *