A trebuit ca USR să intre în parlament PENTRU A REGLEMENTA SITUATIA

0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Potrivit Hotnews, Partidul Uniunea Salvati Romania propune modificarea si completarea Legii cetateniei romane pentru a ajuta tinerii din Republica Moldova care au dobandit cetatenia romana odata cu parintii lor, dar au probleme cu reinnoirea documentelor de identitate romanesti.

In prezent, singura solutie pentru rezolvarea acestei probleme este cea a depunerii unui nou dosar pentru dobandirea cetateniei romane, desi pentru persoana in cauza nu a intervenit vreun caz de pierdere a cetateniei romane. Astfel, cetatenii respectivi sunt obligati sa isi anuleze vechile acte de identitate in instanta, inainte de a depune un nou dosar.

Deputatul USR Matei Dobrovie, inițiatorul proiectului

Modificarea legislativa propusa de USR vizeaza introducerea unei proceduri de recunoastere a dobandirii cetateniei romane odata cu parintii de catre minorii neinclusi in certificatul de cetatenie romana al parintilor. Astfel, in baza unei cereri adresate Comisiei de Cetatenie din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cetatenie si in urma verificarilor facute de aceasta Comisie, Presedintele Autoritatii va putea emite un ordin de recunoastere a dobandirii cetateniei romane odata cu parintii. Daca titularul dreptului la recunoastere este inca minor, Comisia va elibera un certificat de recunoastere a dobandirii cetateniei romane odata cu parintii, ce va avea forta probanta a unui certificat de cetatenie. Ulterior, acesta va fi inregistrat in evidentele Directiei Generale de Pasapoarte.

O astfel de procedura prezinta urmatoarele avantaje:

  • Solutionarea cererii de recunoastere se va face intr-un termen scurt, comparativ cu analiza unui nou dosar de dobandire a cetateniei romane, intrucat Comisia de Cetatenie are obligatia de a analiza cererile de urgenta si cu precadere, Presedintele ANC trebuie sa emita ordinul de recunoastere in termen de 3 zile de la constatarea indeplinirii conditiilor legale, iar conditia depunerii juramantului a fost eliminata, dar fiind faptul ca aceasta procedura priveste recunoasterea, iar nu acordarea vocatiei de cetatean roman.
  • Numarul de documente ce trebuie sa insoteasca cererea este redus: un document care atesta cetatenia romana a parintilor/parintelui, acordul celuilalt parinte/hotararea judecatoreasca prin care s-a decis dobandirea cetateniei romane de catre minor odata cu unul dintre parintii sai, precum si un act de stare civila care dovedeste filiatia copilului fata de parintele cetatean roman si implicit varsta acestuia la data dobandirii cetateniei de catre parinte.
  • Actualizarea corespunzatoare a evidentelor Directiei Generale de Pasapoarte

Materialul integral poate fi citit AICI

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *