CURTEA DE JUSTIȚIE A UNIUNII EUROPENE A DECIS! Românii care rămân fără loc de muncă într-un stat al UE nu își pierd dreptul la ședere!

0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

Romanii plecați să muncească în țări din UE nu își vor mai pierde dreptul de rezidență în cazul în care rămân fără loc de muncă, a decis Curtea de Justiție a UE.

Aceeași va fi situația și pentru românii care sunt lucrători independenți.

CJUE a luat aceasta decizie în cazul unui cetățean român stabilit în Irlanda, care și-a pierdut locul de muncă, iar cțnd a încercat să obțină o indemnizație de șomaj s-a lovit de refuzul autorităților, întrucât nu a putut să demonstreze că, în continuare, are dreptul de a fi rezident al țării.

Deși pe parcursul anilor în care a avut un job a plătit la zi impozitele, asigurările și taxele corespunzătoare venitului, odată ce românul a încetat să lucreze, nu ar mai fi îndeplinit condițiile pentru acordarea unei indemnizații, întrucat nu avea statutul de salariat.

Potrivit Profit.ro, dupa ce mai multe instanțe din Irlanda i-au respins solicitarea, cazul său a ajuns la Curtea Supremă, apoi la Curtea de Justiție a UE, care a arătat că dreptul de ședere pe teritoriul unei țări din UE, pentru o perioadă ce depășește trei luni, îi revine oricărui membru al Uniunii care este salariat sau desfășoară activități independente în acea țară.

De asemenea, s-a mai decis ca statutul de salariat poate fi menținut de un ceățean al Uniunii care nu mai are un loc de muncă, în patru cazuri, inclusiv dacă „este înregistrat în mod corespunzător ca fiind în șomaj involuntar, după ce a fost angajat pe o perioada de peste un an și s-a înregistrat ca persoană care caută de lucru la serviciul competent de ocupare a forței de muncă”.

 În plus, potrivit CJUE, „șomajul involuntar” poate face referire atât la pierderea involuntară a job-ului (concediere) cât și la lipsa de muncă provocată de factori independenți, precum recesiunea economică.

Deci o persoană care a muncit cel puțin un an de zile într-o țară din UE, dar rămâne fără serviciu din varii motive nu își va pierde dreptul de ședere în acel stat.

Aceasta poate să beneficieze de protecția oferită de statele membre, întrucțt deciziile luate de Curtea de Justiție a Uniunii Europene sunt obligatorii pentru legislația din toate țările membre.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *